Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Mutatós báreszközök - Na de melyik mire való?

Mutatós báreszközök - Na de melyik mire való?

Egy-egy koktél elkészítését figyelve láthatjuk, hogy igencsak érdekes eszközöket használnak ahhoz, hogy egy tökéletes koktélt kapjunk eredményül. Egy koktél egyszerű és élvezetes elkészítéséhez a megfelelő szirupok mellett, elengedhetetlen a megfelelő eszközök használata. Igaz, hogy egy rántottát is el lehet készíteni teflon serpenyő nélkül, egy egyszerű lábasban is, azonban a különbség érezhető lesz, akárcsak egy shaker nélkül készült Martininél. Éppen ezért, ha igazán ínycsiklandozó koktélokat szeretnél készíteni otthon is, szükséged lesz néhány eszközre ehhez.

Bemutatunk neked néhány olyan eszközt, amely a bártender szakmát megkönnyíti kissé.

Shaker: A bártenderek által leggyakrabban használt eszköz a shaker. Két féle verziót alkalmaznak, Boston shakert keverőpohárral, és Manhattan shakert. Az első verziónál az alapanyagokat bele kell tölteni a shakerbe, majd lezárni az üvegpohárral és kézzel rázni. A keverőpoharat magában, szénsavas italok keverésére is használhatjuk, vagy megtörhetjük benne a muddlerrel a gyümölcsöket. Manhattan shakert 3 részes shakernek is nevezzük. Nincs keverőpohár hozzá, ezért az összetevők adagolása a shaker aljában történik. A középső darab a shaker aljára illeszkedik, és tartalmaz egy beépített szűrőt. Ezen kívül van egy kupakja, mely segít teljesen lezárni a shakert.

Mérce: A különböző italok pontos adagolását segíti. Több mértékegységben és formában is elérhetők, a magyar pultok mögött általában centiliteres beosztásúak találhatók.

Bárkanál: Ez egy hosszított, csavart szárú kanál, mellyel adagolhatjuk a különféle összetevőket és megkeverhetjük italunkat.

Barmat: Ez igazából egy recézett gumicsík, ami tárolóként szolgál. A shakert és a keverőpoharat tároljuk rajta az ital készítése közben. Otthon nem szükséges használni, azonban a bárokban jól mutat és egyszerű tárolási módként szolgál.

Bárkés: A gyümölcsszeleteléshez és a koktéldíszítéshez használt eszköz. Éle félig recézett, hogy könnyebben lehessen szeletelni vele.

Blender: Ez lényegében véve egy turmix gép. Egyszerre több ital is készíthető benne, ha megfelelően adagoljuk az alapanyagokat. Elengedhetetlen a jeges italok készítésénél. A bárokban alkalmazott gépek erősebbek, mint az otthon használtak, így a jégkockák széttörése sem jelent számukra akadályt.

Muddler: A törőfa a gyümölcsök és zöldségek rosttartalmának kinyerését segíti.

Jég és gyümölcs csipesz: A csipesz a higiénikus és gyors munkavégzés alapja. Díszíthetünk vele, vagy a pohárba adagolhatjuk a jégkockákat. Külön csipesz használatát ajánljuk a jég és a gyümölcsök, díszek adagolásához.

Univerzális nyitó: Valaminek a kinyitásához bármikor jól jön, mivel ez egyben dugóhúzó, sörnyitó és fóliavágó egyben.

Szűrő: A szűrő használata elengedhetetlen a martini koktélok készítésénél, hiszen a shakerben található jeget ennek segítségével szűrjük le. A spirálszűrő a keverőpoháron és a shaker aljon is remekül rögzíthető, könnyebbé teszi a munkát.

Kiöntő dugó: Az üvegek különböző formája és mérete miatt megnehezíti a kiöntést, a kiöntődugók viszont nagy segítséggel lehetnek ebben. Használatukkal, ha tapasztaltabbak leszünk, egy idő után helyettesíthetjük a mérce használatát. Rengeteg fajtája létezik műanyag vagy fém, lezárható végű vagy éppen világító kivitelben.

Jéglapát: A jég gyors töltésére egyaránt alkalmas. A jéglapát vagy jégcsipesz használata megosztó, mindenkinek azt használja, amelyik jobban tetszik neki.

Jégtartó: Nincs koktél jég nélkül. A jeget tárolhatjuk egyszerű műanyag, vagy éppen rozsdamentes jégtartóban is. Arra azonban figyeljünk, hogy a jégtartóból el kell távolítani az olvadékvizet.