Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Koktéltörténelem - Hogy is kezdődött?

Koktéltörténelem - Hogy is kezdődött?

A koktélok olyan italkeverékek, melyek többféle alkoholos és alkoholmentes italból állnak. A nemzetközi szabály alapján a koktél nem tartalmazhat 6 cl-nél több alkoholt, illetve ötnél több alkotóelemet, valamint egy hosszúital összmennyisége nem lehet több 25 cl-nél.

A koktél szó eredete:

A koktél szó eredetét pontosan nem ismeri senki, azonban több legenda is van annak kialakulására.

Az egyik ilyen eredettörténet a 18. századra vezethető vissza, amikor is elterjedtek voltak a kakasviadalok, melyek végén a győztes kakas farktollait megszámolták, és annyi féle italt öntöttek össze a győzedelmi italba. A cocktail ezek alapján a kakasfarkat jelenti.

Egy másik népszerű mese szerint, mely szintén a kakasokhoz köthető, Amerikában egy kocsmáros elvesztette egyik díjnyertes harci kakasát, Jupitert. Egy nap azonban valaki megtalálta a kakast, és visszavitte az őt kereső gazdának, mire az úgy megörült, hogy kevert maguknak egy italt, amivel tósztot mondott a kakas farkára.

Egy kakasmentes történet szerint a mexikói király, II. Axolotl lányát Coctelnek hívták. Az ifjú hölgy az udvarba érkező amerikai tiszteknek különleges italt szolgált fel, mely annyira lenyűgözte őket, hogy összezavarodtak, és azt hitték a Coctel az általuk fogyasztott ital neve. Ettől kezdve a coctail kifejezést az ízes, erős italokra használták.

 

A koktél útja

A koktél első említése 1803-ra vezethető vissza, meghatározását pedig elsőként a Balance című magazinban írták meg 1806-ban, mely szerint a koktél: szeszesital, cukor, víz és keserűk keveréke. Az első modern értelemben vett koktélgyűjtemény megjelenése 1862-ben volt. Meglepő, de a koktélok elterjedése az amerikai szesztilalom idején kezdődött, amikor az alkohol ízének elrejtése volt a célja.

Azóta a koktélok népszerűsége egyre nagyobb, rengeteg fajtája létezik már, de ami a legfontosabb, újabb variációk sorai állnak még megalkotásra várva.